Πληροφορίες

Νησί της άγονης γραμμής, η Τήλος βρίσκεται μεταξύ της Νισύρου και της Χάλκης. Το ημιορεινό νησί έχει ακανόνιστο σχήμα με ενδιαφέρουσα ακτογραμμή, όπου βαθείς όρμοι εναλλάσσονται με μικρές χερσονήσους. Μικρές και μεγαλύτερες παραλίες κρύβονται ανάμεσα σε απότομους γκρεμούς και γλυπτικούς βραχώδεις σχηματισμούς. Μεγάλα τμήματα του νησιού καλύπτονται από πλούσια μεσογειακή βλάστηση, ενώ εύφορες κοιλάδες, καλλιεργημένες με εσπεριδοειδή και οπωροκηπευτικά, καταλήγουν στους μεγαλύτερους κόλπους του νησιού, στοιχείο σπάνιο για αιγαιοπελαγίτικο νησί αυτού του μεγέθους. Πράγματι, η Τήλος είναι κάθε άλλο παρά άνυδρη, καθώς όχι μόνο έχει φυσικές πηγές, αλλά διαθέτει και μια μικρή τεχνητή λίμνη, που συνολικά καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων και των καλλιεργειών. 

Η Τήλος είναι ένα νησί με πλούσια πολιτισμική παράδοση και μακραίωνη ιστορική πορεία. Στο έδαφος της θα συναντήσετε παλαιοντολογικά ευρήματα, μνημεία αρχαία και βυζαντινά, μεσαιωνικά κάστρα, εκκλησιές και μοναστήρια. Οι κάτοικοι της ασχολούνται με το ψάρεμα, την καλλιέργεια της γης, την κτηνοτροφία και λιγότερο με τον τουρισμό, που αναπτύσσεται σταδιακά στο νησί. Το Μεγάλο Χωριό είναι η γραφική πρωτεύουσα του νησιού, που δεσπόζει πάνω στη λοφοπλαγιά, ενώ χαμηλότερα αρκετά ανεπτυγμένος είναι και ο οικισμός του λιμανιού, τα Λιβάδια. Το ψαροχώρι του Αγίου Αντωνίου στη βόρεια ακτή και η Έριστος, η ομορφότερη παραλία στα νότια του νησιού, συγκεντρώνουν επίσης κάποιους κατοίκους και αρκετές τουριστικές υποδομές. Αν ταξιδέψετε ως την Τήλο, μην παραλείψετε να εξερευνήσετε και το Μικρό Χωριό, ένα χωριό φάντασμα, εγκατελειμένο εδώ και δεκαετίες, με τα κουφάρια των πετρόκτιστων σπιτιών να δημιουργούν ένα μοναδικά σαγηνευτικό περιβάλλον. 

Η απόσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα ίσως αποτρέπει πολλούς να επισκεφθούν το νησί, όσοι, όμως, το επιχειρούν, απολαμβάνουν μοναδικές διακοπές σε έναν τόπο αυθεντικό και φιλόξενο. Ηρεμία, κολύμπι στα νερά του Αιγαίου και καλό φαγητό συνδιάζονται με υπέροχα φυσικά τοπία και γραφικά χωριά με ανθρώπους γνήσιους και φιλικούς.

Πρόσβαση

  • Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά, όμως τα δρομολόγια δεν είναι συχνά και διαρκούν περίπου 16 ώρες.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να φτάσετε μέχρι τη Ρόδο ή την Κω και από εκεί με κάποιο καράβι σε μιάμιση περίπου ώρα θα είστε στον προορισμό σας.